søndag den 28. januar 2018

Gør det selv projekt - Teltovn

Når man er ude i naturen i koldt vejr, kan det nogle gange ikke lade sig gøre at tænde bål når man har brug for varme. Enten kan det være forbudt (som det forøvrigt er de fleste steder i Danmark) eller også kan der være situationer hvor det er enten for risikabelt eller ganske enkelt bare upraktisk.Den lille ovn jeg bygger her er tiltænkt som varmekilde til en Lavvu (samertelt) eller en anden form for primitivt ly, hvor der ikke er mulighed for at tænde bål uden at skabe en røg-kabine.

Der er ufattelig mange måder at bygge en ovn ud af en ammunitionskasse på. Det er kun fantasien og ens kreative formåen der sætter grænserne.
Til dette projekt vælger jeg at lave en version der ikke kræver svejsning. Dels fordi jeg ikke er særlig god til at svejse og dels fordi jeg ikke har adgang til et svejseapparat.

Ideen stammer fra en video fra Sverige (den kan ses her). Jeg modificerer lidt på ideen undervejs, men arbejder ud fra den samme grundide.


Kassen starter ud som alle andre ammunitionskasser. Den har et låg med et håndtag så man kan bære den. En klap på låget til at lukke med og et håndtag ved klappen. 


Jeg starter med at fjerne låget og skære beslagene af. De kommer til at være i vejen for projektet idet jeg gerne vil have en flad top, så den lille ovn forhåbentlig også kan bruges som komfur i det telt/shelter hvor den bruge som varmekilde.


Det første der skal laves er et hul og en fod som skorstenen kan sidde fast på. Jeg måler ud så den kommer til at sidde midt på kassen, men godt tilbage fra lågen, der skal bruges til at føde komfuret igennem.


Da der skal laves en flange som går lidt op i skorstenen, benytter jeg en rimelig rustik fremgangsmåde til at lave hullet. Ideelt kunne man sikkert bruge et kopbor til metal, men det er ikke noget der er at finde i mit værksted desværre.


Den yderste cirkel er den indre diameter af skorstenen. Cirklen med hullerne i, er knap 1cm mindre. Denne kant skal bruges til at lave flangen.


Det betyder ikke noget at kanten ikke er så pæn, da skorstenens fod kommer til at sidde permanent fast på ovnen og de skarpe kanter derfor er gemt væk.


For at kunne bukke kanten op og danne flangen til skorstenen, skæres der slidser i metallet så de små sektioner kan bukkes op enkeltvis.


Der måles ud til skorstens-beslagene. Hvis man har adgang til et svejseapparat, kunne man med fordel svejse foden fast istedet for at bruge de små vinkelbeslag som jeg gør.


Så er beslag og flange færdigt og foden til skorstenen skal bare skrues fast.

 
Skruerne til skorstenen, kunne godt have tålt at være kortere, men det betyder ikke noget når der kun skal passere røg igennem. Hvis man endelig ville, kunne man skære det overskydende af.


Nu hvor der er styr på skorstenen, vender vi kassen om og går igang med lågen. Denne tjener først og fremmest det formål, at den holder kassens låg på plads, men vi skal modificere den så den også fungerer som ovnlåge.


Her ses begyndelsen til hullen. Når man måler ud og skærer hullet, er det vigtigt at man sørger for at der sidder et par af lågens punktsvejsninger i både det stykke man skærer ud og det man lader blive tilbage. Jeg fik ikke gjort det første, med det resultat, at det lille stykke metal, der skulle have været brugt som spjæld til lågen, nu ikke er dobbeltlag, men kun enkeltlag. Det betyder ikke så meget i praksis, men hvis man skærer den så et par af svejsningerne kommer med, kan man få en lidt større åbning at føde ovnen igennem - uden at det går ud over lågens evne til at slutte tæt.


På sigt, skal der monteres en askeskuffe i bunden, så der monteres en rist nogle cm over bunden, så skuffen vil kunne trækkes ubesværet ud og skubbes ind igen. Risten jeg bruger stammer fra en gammel engangsgrill. Den er mest af alt en prototype, da den ikke er det mest stabile materiale der findes. 

 
Her ses oven på første testbrænding. Den mangler stadig at få tætnet låget med fibersnor (bruges til brændeovne). Der skal også laves nogle ben til den idet bunden bliver usandsynlig varm.
Risten bliver temmelig sikkert sænket inde i ovnen, da den sidder for højt til at man kan fyre optimalt derinde som den sidder nu.

Foreløbig test har vist at skorstenen trækker fornuftigt og at ovnen afgiver en ganske stabil varme. Det kan lade sig gøre at koge vand på den, men det går ikke specielt hurtigt.

Den færdige ovn og lidt film fra byggeriet, vil kunne ses her

Tak fordi du læste med!

Ingen kommentarer:

Send en kommentar