onsdag den 4. april 2012

Cisternen

Cisternen er et underjordisk anlæg bygget ind i en høj i en dansk købstad. Anlægget indeholder flere rum med hvælvinger og fremstår ganske arkitektonisk smukt i forhold til at der er tale om en form for kloakanlæg. 


Anlægget kaldes den gamle cisterne og tegninger af indgangspartiet kan dateres så langt tilbage som begyndelsen af 1900-tallet hvor det også er omtalt som "den gamle cisterne". 


Hvad anlægget er bygget til og hvilken funktion det har haft, har jeg været ude af stand til at afklare, men ikke desto mindre er det afholdt af de lokale naboer, der ser det som noget særligt og bevaringsværdigt. En lokal overlydssanger, anvender det lejlighedsvist til sangøvelser pga. den uforlignelige akustik.

Indgangen til anlægget er idag et kloakdæksel i toppen af højen. Nogle af trinene ned er gået til med tiden og nedstigningen kræver forsigtighed. 
Selve rummet er bælgmørkt, kun oplyst af enkelte stearinglys der er sat frem i dagens anledning. Allerede de første par skridt i vandet der står i rummene afslører den specielle akustik i rummene og den lettere mugne og jordslåede lugt af kloak og brakvand forplanter sig i næsen.

Stearinlysene rækker langt fra til at oplyse hele rummet og pandelampen er i brug for at orientere sig udenfor deres skær og giver samtidig arbejdslys til kameraet.


Fra det bagerste rum i cisternen, kan man næsten ikke se stearinlysene og står man stille og slukker pandelampen, ser man kun en stribe lys fra dækslet, der giver adgang til anlægget og vandspejlet, der tegner et perfekt spejlbillede. Se resten af billederne her:

Ingen kommentarer:

Send en kommentar